
Turyści wybierają się w góry, aby aktywnie spędzić czas i podziwiać piękne krajobrazy. Po całym dniu długich, górskich wędrówek lub jazdy na nartach, każdy ma ochotę zjeść coś dobrego. Wyjazd do zakopanego to idealna okazja, aby spróbować regionalnej kuchni. Mieszkańcy górskich okolić słyną z hodowli owiec, dlatego wyroby z owczego mleka są ważnym elementem góralskich przysmaków.
Gdzie warto zjeść?
Wypoczynek rodzinny to nie tylko górskie podróże, ale również wspólny posiłek. W naszym ośrodku serwowane są dania obiadowe, ale także śniadania i kolacje. Posiłki przygotowywane przez naszych kucharzy sporządzane są według tradycyjnych, góralskich receptur, ze świeżych składników. Wszystkie produkty pochodzą od lokalnych dostawców. Ośrodek Bel – Ami ma uniwersalny charakter. Oferujemy również komfortowe zakwaterowanie dla osób indywidualnych, rodzin z dziećmi, a także nowoczesne sale konferencyjne dla firm. Zakwaterowanie i wyżywienie w jednym miejscu gwarantuje więcej czasu na zwiedzanie malowniczych, górskich terenów.
Typowe potrawy z gór
Dwie najstarsze i wciąż popularne potrawy podawane w zakopiańskiej kuchni to kwaśnica oraz moskole. Do przygotowania moskoli potrzeba jedynie ugotowanych ziemniaków, mąki soli i jajka. Takie upieczone placuszki są świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby. Będąc w Zakopanem trzeba koniecznie spróbować tradycyjnej kwaśnicy. Jest to kwaszona kapusta z dodatkiem ziemniaków, przygotowana na baraninie.
Oscypek to ser góralski otrzymywany z mleka owczego. Cieszy się popularnością wśród turystów, ponieważ nigdzie indziej nie można dostać wyrobu o takim samym smaku. Charakteryzuje się typowymi zdobieniami na brzegach. Możemy go znaleźć na kanapce, w sałatkach, jako dodatek do mięs. Jest podawany na ciepło i na zimno.
Do tradycyjnych górskich potraw należy również placek po zbójnicku, czyli ziemniaczane placki z farszem na bazie mięsa i warzyw, polane śmietaną. Pstrąg to ryba, którą łowi się w nurtach górskich rzek, dzięki czemu w tych okolicach można ją dostać pod wieloma postaciami. Prawdziwi górale potrafią jak nikt inny ugotować dodające sił i pożywne dania.