
Gastronomia to usługa w ramach zorganizowanej działalności gospodarczej, polegająca na przygotowywaniu i oferowaniu gościom posiłków i napojów. Celem usług gastronomicznych jest zaspokojenie potrzeb żywnościowych konsumentów. To jedna z najstarszych form działalności usługowej na świecie. Korzystanie z oferty gastronomicznej w ośrodkach wczasowo-konferencyjnych to także dobry sposób na relaks i wypoczynek oraz poznanie lokalnych smaków. Rozwój gastronomii od zawsze silnie powiązany był z rozwojem turystyki.
Gastronomia na wczasach. Co wybrać?
Rynek usług gastronomicznych w branży turystycznej zmienia się wraz z rozwojem społeczno-ekonomicznym i zmianami popytowo-podażowymi. Współczesna gastronomia w ośrodkach wczasowo-konferencyjnych bardzo często wzbogacana jest dodatkowymi usługami rozrywkowymi, których funkcją jest organizacja wolnego czasu czy zapewnienie konsumentom nowych doznań. Przykładowo, w regionie Podkarpacia dużą popularnością cieszą się restauracje, oferujące biesiady folklorystyczne czyli występy muzyczne na żywo kapel góralskich. W XXI wieku gastronomia stała się produktem turystycznym, pełniącym nie tylko funkcje stricte użytkowe, ale także stanowiącym atrakcję turystyczną samą w sobie.
Ośrodki wczasowo-konferencyjne w wyższym standardzie posiadają dostęp do zaplecza gastronomicznego i najczęściej oferują usługi restauracyjne. Wczasowicze mogą skorzystać z jednej z kilku dostępnych opcji wyżywienia. Należą do nich:
• BB czyli bed and breakfast, obejmujące tylko śniadanie
• HB czyli half board, obejmujące śniadanie i obiadokolację
• FB czyli full board, obejmujące śniadanie, obiad i kolację
• AL czyli all inclusive, obejmujące wszystkie posiłki, przekąski oraz napoje
Wyżywienie w miejscu zamieszkania to najbardziej komfortowe rozwiązanie, które pozwala w pełni cieszyć się zasłużonym odpoczynkiem bez niepotrzebnej troski o konieczność samodzielnego przygotowywania posiłków. Alternatywą, z której najczęściej korzystają ludzie młodzi jest opcja BO czyli bed only, obejmująca w cenie jedynie nocleg. W takiej sytuacji można gotować we własnym zakresie, jeżeli obiekt posiada dostęp do kuchni lub aneksu (SC czyli self catering). Inną opcją jest stołowanie się w hotelowej restauracji lub na mieście.
Warto w tym miejscu zapoznać się z podstawowymi zasadami wyboru dobrej restauracji na wczasach. Sprawdźmy, na jakie czynniki zwrócić uwagę? Najważniejsza jest przede wszystkim czystość i schludność lokalu gastronomicznego. Karta menu powinna znajdować się nie tylko na stolikach, ale także przy wejściu do restauracji. Zwróćmy uwagę na dokładne opisy dań oraz zamieszczenie informacji o pochodzeniu składników. Warto postawić na restaurację, która oferuje dania kuchni regionalnej – to doskonały sposób, by poznać nowe smaki i spróbować wyrobów wpisanych na listę produktów tradycyjnych. Przykładowo, na Podkarpaciu będą to legendarne już oscypki czy mniej znane kołduny.
Gastronomia na konferencji. Czy warto?
Ośrodki wczasowo-konferencyjne charakteryzują się elastycznością oferty, która skierowana jest nie tylko do turystów wakacyjnych, ale także do organizatorów konferencji i szkoleń. Integralnym elementem każdej konferencji jest catering konferencyjny. Może on przyjąć formę poczęstunku kawowego przy krótszych eventach albo pełnowartościowych posiłków na ciepło. Warto zdecydować się na lokalizację, w której zaplecze gastronomiczne będzie znajdować się blisko sali konferencyjnej – hotele z restauracją to idealne rozwiązanie. Pamiętajmy, aby nie rezygnować z poczęstunku na konferencji nawet, jeżeli nie trwa ona zbyt długo. Swobodne spotkania przy posiłkach sprzyjają nawiązywaniu relacji międzyludzkich i pozytywnie oddziałują na umiejętności pracy w grupie.
Poza tym, spożycie pełnowartościowego posiłku to najlepszy sposób na odnowienie sił witalnych i wsparcie aktywności intelektualnej przed kolejnymi wykładami eksperckimi. Pamiętajmy przy tym, że o ile przerwa kawowa może dobyć się na stojąco, tak przerwa bufetowa czy tym bardziej pełny lunch muszą odbyć się w miejscu do tego przystosowanym. Oferta gastronomiczna powinna poza tym zostać dostosowana do miejsca i charakteru eventu, również pod względem walorów wizualnych.